torsdag 25 februari 2016

Info inför vecka 9

Hej!


Idag har vi startat upp ett nytt tema. Vi ska prata om kroppen i ett par veckor. Vad behöver vi för att må bra? Vi behöver t ex sömn, mat, dryck, motion osv....


Imorgon skickar jag med en ny skriv och matteläxa. Boken ska tillbaka på onsdag som vanligt.


Fredagen den 4 mars åker vi skridskor igen på Åby ishall. Vi går dit och åker buss hem. Jätteviktigt att komma i tid denna dag!! Man får ta med lättare fika, som t ex en frukt och något att dricka. Vi äter i bamba när vi kommer tillbaks från ishallen. Ta med egen hjälm, vantar och skridskor (om ni har) Det finns att låna här på skolan om man inte har. Vi har ärvda skridskor i olika storlekar som vi får samsas om.


Ha en riktigt trevlig helg!

Tankekarta om kroppen


fredag 12 februari 2016

Info inför vecka 7-8

Hej igen!


Nästa vecka är det sportlov. Eleverna har inga läxor, men självklart är det bra om man läser tillsammans ändå.


Eleverna får nya klasslistor med sig hem idag. Det var många nummer som inte stämde så ni kan slänga de som ni fick förra fredagen.


Tack för att ni lämnade in samtalslapparna så snabbt. Jag saknar bara ett par stycken. Jag har gjort mitt allra bästa för att ni ska få en tid som passar. Ert barn ska naturligtvis vara med på samtalet. Vi kommer sätta upp nya mål och prata om vad som gått bra vad man behöver träna mer på. Det finns en del att läsa på Unikum. Logga in och förbered er genom att läsa vad jag skrivit. Samtalslapparna med era tider hittar ni i skoldagboken.


Jag skickar även med en lapp med vad man kan göra på sportlovet i Mölndals stad.


Vi säger även VÄLKOMMEN till vår nya elev Athena som börjar i vår klass efter sportlovet.


Tisdagen efter lovet är jag ledig.  Inger är i klassen då.


Ha en riktigt trevlig helg :)



måndag 8 februari 2016

Protokoll från brukarrådet



Brukarrådsmöte Onsdag 2016.01.27

Närvarande: Ingela Borén (rektor Västerbergsskolan), Ylva Engvall (Förskolechef), Zandra Vuoppola (Havrestrået), Lisen Heden (Vetegrodden), Helena Johansson (spec.ped Västerbergsskolan), Karin Ivarsson (Linblomman+ Åk 1), Malin Nilsson (Prästkragen), Åsa Lundén (Rågfältet), Daniela Fischer (Vallmon), Camilla Larsson (Blåklinten), Mathilda Svahn Holmén (Blåklinten+Åk 1), Gunilla Johansson (Åk 5).

Vid pennan: Zandra Vuoppola (Havrestrået)

Korrektur: Rektor Ingela Borén/ Förskolechef Ylva Engvall

Gäst: Mattias Forsmark (Serviceförvaltningen)



1. Brukarrådet hade bjudit in Mattias Forsmark som är ny Kostchef för Mölndal sedan i september 2015. Brukarrådet diskuterade frågor och synpunkter. Ingela Borén berättade om bakgrunden till inbjudan och att vi i Brukarrådet vill ha uppföljning sedan förra besöket 2013 och ha en bra kontakt för framtiden. Här kommer det som diskuterades:

 Från och med årsskiftet lagas all mat till Västerbergsskolan i Bifrost förskolas kök. Det finns alltid någon i matbespisningen på skolan som är ute bland eleverna i matsalen så de kan ställa frågor om maten tex. Kocken samt personalen i Västerbergsskolan har även veckomöten.

 Rektor Ingela Borén berättade för kostchefen samt brukarrådet att matmiljön på skolan är väldigt bra och det är harmoniskt i matsalen – eller så lugnt som det kan bli. Lärarna är där för barnens skull vid måltiderna och försöker skapa en skön miljö.

 Idag finns det alltid 5-6 skålar med grönsaker/potatissallad/pastasallad etc som står innan den varma maten. På förskolan finns det 1-2 skålar med grönsaker till barnen som brukar intas innan måltiderna.

 Idag finns en budget på lite mer än 12 kr per barn och dag. Av dessa går minst 6 kronor till lunchen.

 30% av all mat i Mölndal är ekologisk. Det man försöker i största mån ha ekologiskt är grönsaker/ frukt/ mjöl/ mejeriprodukter. Köttet idag är inte alltid ekologiskt och Brukarrådet med Kostchefen diskuterade om det ska satsas på detta eller minska på det och istället lägga till mer vegetariskt samt fisk. Frågan diskuterades även om det är bättre med svenskt kött än ekologiskt kött från Österrike tex. som det idag ofta kommer ifrån?

 Kött – Köttet kommer ofta från Europa och fråga från Brukarrådet och diskussion uppkom ang antibiotikaresistens. Svensk köttmarknad använder endast antibiotika om djuret är sjukt men i Europa använder många länder det i förebyggande syfte i fodret för att djuret ej ska insjukna. Detta kan ge antibiotikaresistens. Kostchefen sa att allt kött från Europa som köps in är testat på antibiotika. Men att det är en viktig fråga.

 Bananer är oftast ekologiska och barnen får bananer ca 1 gg/veckan.

 Vegetarisk mat 1 gg/veckan och det serveras oftast som pastasås/ soppa/ gratänger. Det är väldigt populärt!

 Kostchefen nämnde också att minska/utesluta ris och tittar närmare på komplement för det såsom bulgur tex.

 

 Brukarrådet frågade Kostchefen om vi kan utöka det vegetariska/ekologiska och vem vi i så fall ska påverka för att få mer pengar? I Göteborg har man 50% ekologiskt. Man kan alltid kontakta serviceförvaltningen men för att få mer pengar är det våra politiker vi måste påverka. Serviceförvaltningen kan endast omprioritera. Kostchefen är väldigt positiv till det förslag som kommit upp under mötet. Kostchefen nämnde även ett projekt på Toltorpsskolan som pågick. Rektor Ingela Borén ska kolla närmare på detta.

 En diskussion påbörjades om mängden socker som finns på förskola och skola efter att en fråga kom upp om hur förskolan ser på glass etc på födelsedagar. Svaret var att det är upp till varje avdelning om man vill ha glass. Brukarrådet ser gärna att det tas ett gemensamt beslut om att fira barnens födelsedagar utan glas och sötsaker. Förskolechef Ylva Engvall tar upp frågan med pedagogerna. Annars är det inget socker på förskolan förutom i lingonsylt samt ketchup och liknande. All yoghurt och fil är naturella.

2. Kostchefen Mattias Forsmark lämnar mötet

3. Andra frågor togs upp:

 Vattenpölar på gården: Vissa avdelningar har valt att inte ta ut förskolebarnen på gården några dagar pga vattenpölar. Pedagogerna kan inte garantera för de små barnens säkerhet. Vad ska förskolan göra med dessa vattenpölar? Förskolechefen svarade att vattenpölar bildas när snön smälter och det är tjäle i marken. Vattnet försvinner när tjälen går ur. Det blir tyvärr några sådanan dagar per vinter. Man kan alltid ta en promenad med barnen till kringliggande gårdar så barnen kommer ut.

 Parkeringen utanför förskolan: Finns det möjlighet att sätta upp ett staket eller liknande pga att bilarna kör så långt fram på parkeringen att de blockerar trottoaren. Detta medför att man måste gå bakom bilarna vilket kan vara en säkerhetsrisk vid rusningen vid lämning och hämtning. Förskolechef Ylva Engvall skulle fråga om detta samt beställa klippning av de buskar som hänger ned över gångstråket.

 Fråga till Brukarrådet kom upp ang vad Brukarrådet hade för åsikt om att ha friska barn hemma under pågående magsjuka på syskon. Idag finns inga lagar eller bestämmelser om detta utan endast riktlinjer som man önskas följas. De säger att syskon till sjuka barn ska hålla sig hemma från förskolan. Brukarrådet instämmer i detta men förstår att det kan vara tufft att ha friska barn hemma med magsjuka barn. Men för att minska smittspridning så skall det friska barnen inte vara på förskolan.

 Ett stort tack till Brukarrådet för arbetet med inbjudningskorten till alla blivande 6-åringar. Många föräldrar kom till höstens informationsmöte och fler barn än tidigare har valt Västerbergsskolan inför HT-16.

4. Nästa möte:

 Nästa möte är onsdagen den 16/3-2016 kl 18.00 i förskolans lokaler.

 Inbjuden gäst är Maria Modin, enhetschef för Planering/från Tekniska förvaltningen, Stadsmiljö och Karim Jassim, Kultur och Fritid. Vad gör de och vad kan de göra för närmiljön Bifrost? Tex: Fotbollsplanen/ belysning/ buskar/ platsen bakom affären och innan skolan/ ny container plats för skolan för trevligare intryck etc etc. Rektor Ingela Borén uppmanade alla i Brukarrådet



 

att fråga runt i skola och förskola vad andra föräldrar tycker och skulle vilja att Brukarrådet tog upp för att få en trevlig närmiljö i Bifrost.

 Frågan om "Bifrostdag" kom upp och efter att Rektor Ingela Borén informerat alla i Brukarrådet om det senaste ang framtida skola så tog Brukarrådet ett gemensamt beslut att flytta "Bifrostdagen" till framtiden och koncentrera oss på en ny vända ang ny skola till Bifrost. I augusti är den nya Fässbergsskolan igång, och efter detta vill Brukarrådet ta tag i påtryckning "ny skola".


fredag 5 februari 2016

Veckoinformation inför vecka 6

Hej!


Nu är det bara en vecka kvar tills det är sportlov.




I går lackade eleverna med fluor Det gick jättebra. Tandhygienisten berättade om vikten av att borsta tänderna minst en gång om dagen och sa att det är väldigt viktigt att man får hjälp av en vuxen. Det är bra om man bara äter godis 1g/v.




Jag kar kopierat upp klasslistor med elevernas telefonnummer som de får med sig hem idag.


De får även med sig en annan lapp. En lapp med samtalstider. Kryssa i ALLA TIDER ni kan så ska jag göra mitt bästa för att se till att alla får en tid som passar. Lämna lappen i skolan senast onsdag vecka 6, 10 februari. Samtalen drar igång onsdag vecka 8.




Igår redovisade eleverna sina grupparbeten om de olika djuren på bondgården. Det var fina posters som visades upp (finns att beskåda i bamba för den som vill) Det var även mycket att tänka på. Man ska prata så att alla hör, inte stå med ryggen mot och ställa relevanta frågor och lyssna på sina kamrater.


I eftermiddag ska vi gå en poängpromenad med frågor om djuren på bondgården och då kommer några elever i 6:an hit och hjälper oss.


I matten jobbar vi med 10-tal och ental. Vi arbetar en del med pengar och har pratat om hur man kan dela upp 20 kr på olika sätt.



Vi delar upp talet 20


Redovisning